SkatteFUNNSkatteFUNN er en rettighetsbasert skattefradragsordning som administreres av Forskningsrådet. SkatteFUNN gir støtte til bedrifter som skal utvikle en ny eller forbedret vare, tjeneste eller produksjonsprosess som er nyttig for bedriften. SkatteFUNN-ordningen har ingen tematiske begrensninger, men prosjektet det søkes støtte til må være målrettet og avgrenset.

I 2015 ble over 3000 søknader godkjent av Forskningsrådet. De godkjente prosjektene er fordelt på 2405 bedrifter. Selv om dette er en solid økning fra tidligere år utgjør ikke dette flere enn ca. 10% av de registrerte aksjeselskapene i Norge. I en tid hvor omstilling og innovasjoner gjennomgangstonen i flere bransjer er det grunn til å tro at mange flere bedrifter burde benytte seg av støtteordningen.

Vi anbefaler alle bedrifter å ta stilling til SkatteFUNN i planlegging eller revisjon av sine utviklingsplaner for 2016:

  • SkatteFUNN gir støtte til forsknings- og utviklingsprosjekter.
  • Alle skattepliktige bedrifter kan søke om SkatteFUNN.
  • Bedriften får skattefradrag lik 20% (SMB) eller 18% (stor bedrift) av sine utviklingskostnader.
  • Maksimal støtte er 4 millioner (SMB) eller 3,6 millioner (stor bedrift) per år. Samarbeid med akademia kan øke støttebeløpet.
  • Prosjektperioden kan være inntil tre år.
  • Dersom bedriften ikke er i skatteposisjon, kommer skattefradraget til utbetaling.

Litt forenklet kan man si at mange utviklingsprosjekter i norsk næringsliv vil kunne falle inn under SkatteFUNN-ordningen. Dog er det ikke alltid lett for bedriften selv å vurdere om man har mulighet til å få SkatteFUNN; Hva kan man egentlig søke om? Hva regnes som forskning eller ny kunnskap? Er vårt prosjekt innovativt nok? Hva menes med målrettet og avgrenset? Hvilke aktiviteter og kostnader kan inngå? Hvordan bør søknaden utformes? Hvilke krav er det til dokumentasjon og rapportering? Hva gjør vi hvis…? Bør vi søke?

Vår erfaring tilsier at det er langt flere bedrifter som kunne søkt SkatteFUNN, men for mange er hverdagen for travel til å hanskes med byråkrati og søknadsprosesser på egenhånd. Mange ønsker heller ikke bruke tiden til kritiske ressurser i bedriften uten at de er trygge på at det vil lønne seg. Bedriftens kjernevirksomhet er og bør være første prioritet.

På den annen side kan SkatteFUNN gi en vesentlig reduksjon av utviklingskostnader (=resultatforbedring) eller forsvare økt ressursallokering og investeringer i produkt-/tjenesteutvikling.

Ønsker din bedrift å søke SkatteFUNN i 2016?

Det lønner seg å komme i gang tidlig på året. Vi hjelper dere med alle forhold rundt søknadsprosessen og ikke minst; å få det gjort med riktig resultat.

InnoWin er eksperter på SkatteFUNN og andre offentlige støtteordninger. Vi tilbyr effektiv og profesjonell konsulentbistand i en resultatbasert forretningsmodell. Uansett om dere har en prosjektidé, produkt-/tjenestestrategi eller påbegynt utviklingsprosjekt, kan vi tilføre innovasjonsfaglig kompetanse, fremskaffe finansiering og bidra til økt gjennomføringsevne i bedriften.